Toitumine ja ümbritsev keskkond on teinud läbi väga suuri muutusi.

Elame kõik nn kiirel ajal, kõigil on tuul tagantpoolt kogu aeg, pole aega, et korralikult süüa, kõike tehakse jooksupealt. Elades aga sellist stressirohket elu ja unustades oma organismi, selle vajadused ja ennast selle kõige keskel, on tervise probleemid kohe ründamas. Kõige kiiremini avalduvad selle juures peanaha ja juuste probleemid.

Õige toitumisega on võimalik tagada oma peanaha korralik tervis, mille tagajärjel kasvavad ilusad ja tugevad juuksed.

Õige ja tervislik toitumine on see, mis hoiab meie organismi ja peanaha korras seespoolt ning see paistab välja loomulikult ka väljapoole. Kuid kuna ka õhus on väga palju saastet, siis peamiselt vajame me trihholoogiat oma peanaha kaitseks.

Trihholoogilised tooted hoiavad peanaha puhtana, mis võimaldab juustel kasvada tugevate ja ilusatena. Kuid trihholoogia on mõelnud veel sammu kaugemale. Kui juba on peanahal probleem, siis aitab ta ravida seda ka välispidiselt ja siis hoida normaalset tasakaalu peanahal ning kaitsta väliste kahjulike tegurite eest.

Vaatame lähemalt mõnda toitumist puudutavat tõde ja kes teab võib olla on täna see päev, kui ka sina oma toidulaual midagi kardinaalselt muudad ja seda kõike oma organismi ja peanaha ja enesetunde heaks.

MIS ON TERVISLIK TOITUMINE?

  • süüa tuleks 3 põhitoidukorda ja 2 oodet päevas
  • valida tuleks midagi igast toiduainete grupist(teravili, puu-ja köögivili, piim ja piimatooted, seemned, õlid)
  • eelistada toitaineterikkamaid toiduaineid ja vähendada maiustuste ja kiirtoidu tarbimistMIKS TOITUDA TERVISLIKULT?
  • annab energiat kogu päevaks
  • annab kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid, mida keha vajab
  • annab energiat sportimiseks ja muuks aktiivseks tegevuseks
  • aitab kaasa õige kasvu ja kaalu saavutamisel
  • aitab kujundada tervislikud toitumisharjumused kogu eluks
  • aitab olla terve, rõõmus ja võimaluse elada pikk elu

MIDA ARVESTADA TOITUMISE JUURES? TALDRIKUREEGEL

Pool taldrikust täidetakse taimse toiduga, milleks sobib toores salat, riivitud (tükeldatud) juurvili või keedetud aedvili. Võib lisada pisut õliga valmistatud salatikastet.

1 . Neljandiku taldrikust võtab enda alla kartul, tatar või muu kasulik teravili.
2. Viimane neljandik jäetakse põhiroa jaoks, milleks on vähese rasvasisalduse ja soolaga liha, kala või kana. Kala soovitatakse süüa vähemalt kaks korda nädalas või isegi rohkem.
3. Kui põhitoiduks on vormiroog, täidetakse pool taldrikust aedviljaga ja pool vormiroaga.
4. Toidu juurde paku veel piima, hapupiima või jogurtit. Paar viilu vähesoolast rukkileiba täiendab söögikorda. Leivale võib määrida taimsetest rasvadest võiet (margariini). 5. Magustoiduks sobivad marjad või puuviljad, eriti värskelt.

Hommikusöögi tähtsus

Hommikusöök peaks olema liitsüsivesikuterikas, mis kindlustaks järk- järgulise glükoosi imendumisega normaalse veresuhkru taseme organismis ja ajutegevuses, mis on otseselt seotud erksuse ja meeldejätmisvõimega. Aju energeetilised vajadused rahuldatakse peaaegu täies mahus glükoosi arvel. Seega on tähtis, et hommikusöögiks süüakse putrusid, täisteratooteid ning aed – ja puuvilju.

Puu-, köögiviljad ja marjad
Päeva jooksul peaks tarbima igast värvigrupist 1 portsjon

• punased (õunad, maasikad, punased sõstrad, pohlad, jõhvikad, kirsid, arbuus, redis, tomat, paprika)

• kollased, oranžid (apelsin, mandariin, greip, aprikoos, melon, kõrvits, pirn, virsik, astelpaju, porgand, kaalikas, paprika, murakas, sidrun)

• rohelised (kurk, hernes, lillkapsas, kapsas, suvikõrvits, sibul, salat, brokkoli, õun, pirn)
• lillad (põldmarjad, mustikad, mustsõstrad, tikrid, viinamarjad, ploom, peet, punane peakapsas, baklaþaan)

Piim ja piimatooted

Piimas on tähtsaimateks aineteks kaltsium ja D – vitamiin, kuid piim sisaldab vett ja B – vitamiin on just selles piima osas lahustunud. Tiamiin, riboflamiin ja B 12 on olulised energeetilise ainevahetuse seisukohast.

USA läbiviidud uuringutest on selgunud, et täispiimas sisalduvad fosfolipiidid on vajalikud aju arenguks. Võrreldi laste intelligentsusenäitajaid (IQ), mis näitasid, et lastel, kes tarbisid täispiima oli IQ tase kõrgem, kui lastel, kes tarbisid rasvavaest piima

Eriti oluline on toitumine lastel kooliaes. Loomuli kult on see ka oluline vanuses 1-3 aastat, sest sellel ajal kujunevad lapse toitumisharjumused. Lähemalt aga vaatame seekord just kooliealiste laste toitumist, sest see on üks olulisemaid perioode, kus tehakse kõige enam vigu. Samuti on just kooliealistel lastel palju viimasel ajal peanaha probleeme ja tihti on põhjus just toitumises, kas siis toitutakse valesti või tehakse seda valedes kogustes. Kui organism ei saa omastada talle vajalikke aineid on peanaha probleemid alles algus, see mõjutab ka organismi kasvamist ja arengut.

TOITUMINE KOOLIEAS Tervislik toit aitab lapsel kasvada!

  • Toit on ainsaks eluks vajalike toitainete allikaks
  • Laste toit peab sisaldama kõiki tähtsamaid toitaineid piisavas koguses ja õiges vahekorras, etrahuldada kasvava organismi füsioloogilisi vajadusi
  • Individuaalsed toitumisharjumused kujunevad varajases lapseeas ning hiljemon neid üha raskem muuta
  • Laste toitainete vajadus kehamassi ühe kg kohta erineb täiskasvanutest. Võrreldestäiskasvanutega peab nende toit olema palju toitainetihedam, et saada kätte kõik vajalikudtoitained väiksema toidu- ja energiakoguse tarbimise juures
  • Selleks, et saada iga päev kätte vajalikud vitamiinid ja mineraalained, peaksid lapsed iga päevsööma piisavalt puu- ja köögivilju, teraviljatootei d ja piimatooteid. Tähelepanu peab pöörama kakala, liha ja toiduõlide piisavale tarbimisele
  • Lapseeas kujunenud toitumisharjumustel on väljund tervisenäitajatena nii lapseeas kui toimetervisele täiskasvanueas, seda eriti just krooniliste haiguste osas.TOITAINETE LIIGITUS Toitaineid võib liigitada mitmeti:

• vastavalt päevas vajatavale kogusele

1.makrotoitained (valgud, lipoiidid, süsivesikud, vesi) – g, 2.mikrotoitained (vitamiinid, mineraalained) – mg,Gg)

  • saamisviisile (looduslikud, töödeldud)
  • keemilisele ehitusele (orgaanilised, anorgaanilised)
  • asendatavusele (asendamatud, asendatavad)

TOIDUAINETE VALIKU PÕHIMÕTTED

1. Tasakaalustatus
2. Mõõdukus
3. Vastavus vajadusele 4. Mitmekesisus

Tasakaalustatus

Tasakaalustatuse tagab toitainete optimaalne suhe igapäevamenüüs. Tasakaalustatud toit suurendab õpilaste vaimset potentsiaali ja õpiedukust.
Toidusüsivesikud peaksid andma päevasest koguenergaist 55-60 %,
toidurasvad 25-30 % ja toiduvalgud 10-15 %.

Soovitatav päevane toiduga saadav kiudainete hulk on 25-35 g

Mõõdukus

Mõõdukus tähendab toiduenergia suuruse arvestamist. Rasva- ja suhkrurikkad toiduained on maitsvad, kuid vitamiini- ja mineraalainevaesed.

Vastavus vajadusele

Vastavus vajadusele tähendab, et toit peab kindlustama elutegevuseks vajaliku energia ning varustama organismi tarvilike toitainetega. Energiat tuleb ku lutada samapalju, kui seda saadakse toiduga. Kui organism saab liigselt energiat, ei kuluta ta seda ära ning talletab rasvadepoodesse.
Nii võib kujuneda ülekaal ja sellega kaasnevad tervisehädad.

Mitmekesisus
Mitmekesisus tähendab suurt valikut

  • toiduainegrupis
  • gruppide vahel1.Eri toitude valgud on erineva aminohappelise koostisega. Toiduvalkude väärtus sõltub asendamatute aminohapete vahekorrast ja sisaldusest. Täisväärtuslikud on need valgud, mis sisaldavad asendamatuid aminohappeid inimorganismile vajalikus koguses ja sobivas vahekorras. Sellised on loomse päritoluga valgud – muna, piima, liha ja kala valgud. Väheväärtuslikud on taimsed valgud, kus puudub üks või mitu asendamatut aminohapet.

2. Sama on ka toidurasvadega. Tahke toidurasv ei tohiks ületada 10 % päevasest toiduenergiast. 3. Iga köögivili sisaldab erinevaid ja eri koguses vitamiine ja kiudaineid

Kui valime mitmekülgselt saab organism kõik vajalikud toitained kätte!

TOIDUPÜRAMIID

  • aitab jälgida toiduainete valiku põhimõtteid
  • toiduained on jaotatud neljale põhikorrusele pluss põhi ja tipuosa
  • püramiidi alumises osas on rohkem soovitatud toiduained ja ülaosasvähem soovitatud toiduained Püramiidi põhiosa
  • kehaline aktiivsus vähemalt 60 min päevas
  • liikuda palju värskes õhusEsimene põhikorrus
    tärkliserikkad toiduained – teraviljasaadused ja ka rtul
  • valida 6-8 portsjonit päevas
  • 1 portsjon – 1 viil rukkileiba, 1 dl putru, 3 spl helbeid, 1-2 viilu sepikut)

Teine põhikorrus
puu-, köögiviljad ja marjad (ka mahlad, nektar, kuivatatud puuvili)

  • valida 2-4 portsjonit puuvilju päevas
  • valida 3-5 portsjonit köögivilju päevas
  • 1 portsjon – 100 g puu-, köögivilja või salatit, 2 dl mahla, 2 dl marju, 15 g kuivatatud puuviljuKolmas põhikorrus
    piim ja piimatooted (jogurt, kohupiim, juust)
  • valida 2-3 portsjonit päevas
  • 1 portsjon – 2 dl piima või hapendatud piimatooteid, 100 g kohupiima, 80 g kodujuustu, 20-35g juustu

liha, kala, kana, muna (eelistada kala, väherasvaseid lihatooteid)

  • valida 2-3 portsjonit päevas
  • 1 portsjon – 50 g taist liha, 60 g kanaliha, 30 g vorsti, 50 g pasteeti, 50 g rasvast kala, 75 gväherasvast kala, 25 g kalatooteid, 1 munaNeljas põhikorrus
    toidurasvad, pähklid, seemned (rohkem kasutada õlisid)
  • 3-6 portsjonit päevas
  • 1 portsjon – 1 tl õli, 1 tl võid, 2 tl majoneesi, 10 g pähkleid, seemneid

Püramiidi tipp
suhkur, moos, mesi, maiustused, magusad karastus- ja mahlajoogid

  • piirduda 2-3 portsjoniga päevas
  • 1 portsjon – 10 g mett, moosi, suhkrut, küpsist, kommiTOITUMISSOOVITUSED KOOLIEAS Individuaalsed toitumisharjumused kujunevad lapseeas Laste toitainevajadus sõltub
  • vanusest
  • soost
  • kehamassist
  • kasvamise kiirusest
  • aktiivsuse tasemestLASTE KESKMINE ÖÖPÄEVANE ENERGIAVAJADUS

Energiavajadus, kcal/ päevas

7 – 10 aastased 11 – 14 aastased

Poisid Tüdrukud Poisid Tüdrukud 2030 1790 2340 2010

15 – 18 aastased

Poisid Tüdrukud 2700 2150

Keskmine
Allikas: Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis. Sotsiaalministrimäärus, 2002.

TOITUMINE VERSUS JUUSTE VÄLJALANGEMINE

Üheks juuste väljalangemise põhjuseks on valed toitumisharjumused.
Selleks, et juuksed oleksid terved, pöörake rohkem tähelepanu oma toitumisele

Piisavalt valke

Valgud koosnevad aminohapetest, mis on hädavajalikud uute rakkude sünteesimiseks. Juuste kasvamiseks on tähtsad järgmised aminohapped: tsüstiin, tsüsteiin, metioniin, arginiin ja lüsiin. Peaaegu kõik eelnimetatutest on asendamatud, s.t inimorganism ei suuda neid piisaval hulgal sünteesida, aminohapped satuvad organismi liha, kala, munade ja piimatoodetega. Pikaajaline proteiinipuudus viib juuste kasvu aeglustamise ja osalise väljalangemiseni. Umbes 15 % päevakaloritest peab organism saama valkudega. Tooted, mis sisaldavad rohkesti proteiine on väherasvane liha, kala, munad, piim, pähklid.

Ainult kasulikud süsivesikud

Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks, aga osa nendest lihtsalt lagundatakse energiaksaj viiakse organismist välja – organism ei saa midagi kasulikku. Kasulikeks peetakse vaid puu- ja juurviljades, pruunis riisis, kartulis, täisteratoo detes ning pudrus sisalduvaid süsivesikuid.

Vähem rasvu

Tänapäeval lisatakse rasva igale poole ning rasvatrabimist on üliraske vältida.
Ometi, on meie organismi rasvavajadus vägagi väike, rasvu moodustub ka süsivesikutest ja valkudest. Rasvade üleliigne tarbimine mõjub halvasti nii figuurile kui juuste tervisele.

Tasakaalukas toitumine
Minnes järgmine kord poodi, mõelge oma tervisele ja pidage meeles järgmist:

  • –  Toit peab olema mitmekesine
  • –  Valige naturaalseid, vähetöödeldud tooteid
  • –  Ärge ostke poolfabrikaate ja valmistoitu
  • –  Vältige GMO-d(geneetiliselt muundatud tooted)ToidulisandidApteegis on leida palju vitamiine ja mineraale. Juuste väljalangemise korral aitavad tõhusalt magneesium, fosfor, jood, vitamiinid B6 ja A. Kõik ülejäänud mõjutavad juuste elastsust, värvi, läiget. Tänapäeva toidus leidub palju vähem vitamiine ja mineraale kui näiteks 50 aastat tagasi.
    Ka stressirikas elu vähendab vitamiinide omistamist organismi poolt. Seega on toidulisandid juuste tervise seisukohalt hädavajalikud.
    TRICODERMI tootevalikust leiate Tricovit ravilisa, mis on looduslik toidulisand. See sisaldab kõiki vajalikke vitamiine ja mineraalaineid, mida meie organism vaj ab. See mida meie organismis ei ole selle saab sedatarbides omandada ja mida on piisavalt see aine lihtsat välj ub koos uriiniga, et midagi ei ole üleliia.

Juuste tervis ja ilu sõltuvad sellest, mida me sööme!

Miks on tervislik toitumine tähtis sinu juuste jaoks?
Toitumine omab väga suurt rolli juuste hoolduses. Õige toitumine on väga tähtis selleks, et juuksed saaksid kasvada, et karva nääps ja juukse kiud oleksid terved. Tasakaalustatud toit, mis sisaldab ka naturaalseid vitamiini lisasid, proteiine ja mineraalide lisandeid, aitab tervislikult kasvada karva nääpsul. Kui korralik toit puudub, siis karva nääpsud hääbuvad. Tervislik toit aitab sul hoida peanahka ning annab sellele vajalikke aineid edasi, et saaksid kasvada ilusad ja paksud juuksed. Lisaks tervislik toitumine loob lisakaitse, mida peanahk vajab siis kui see vananeb.
Õige hooldus ja toitumine on väga olulised juuste tervise jaoks.

Köögiviljad tõesti mõjuvad
Toit mis sisaldab räni ja rauda aitab ennetada juuste väljalangemist ja toetab juukse kasvu.
Leht köögiviljad on rauarohked ja tarbides neid igapäevaselt muudab see juuksed kohevaks ja läikivaks. Hoolitsege selle eest, et teie toit sisaldaks peet,i brokolit, rohelisi leht köögivilju, porgandit, mü nti, redist ja basiilikat. Samuti erinevad salatid, mis muudavad toidulaua värskeks. Kui kombineerida omavahel ürte ja köögivilju, muudab see toidu väga tervisklikuks ka juuste jaoks.

Vürtsid ja puuviljad on ka abiks
On tekkinud petlik mulje, et kõik vürtsid on tervisele kahjulikud. Tegelikult on aga mõned vürstid, nagu seda on turmeric ja komin (seda kasutatakse ka karripulbris) väga palju abiks tervisliku juukse kasvu korral. Puuviljadelt saame eliselt tähtsaid toitvaid aineid. Igapäevaselt peaks olema meie toidulaual marjad, erinevad melonilised, tsitruselised, greip ja rosinad, need aitavad juuksel tervislikult kasvada. Kookospähkel aitab ennetada enneagselt juuste väljalangemist ja halli juukste tekkimist.

Loobu ebatervislikest harjumustest
Kindlasti on parem tervisele, kui loobuda ka seda kahjustavatest tegevustest nagu seda on suitsetamin,e gaasil põhinevate jookide ja koffeiini tarbimine, sest need aitavad kaasa luude hõrenemisele ja mõjutavad ka juukseid.

Mõned olulised faktid juuste hoolduses:

  • –  ei ole soovitav oma juukseid pidevalt kammida, harjata.
  • –  Juukseid ei tohiks pesta liiga kuuma veega, see muudab nad karedaks ja rikub neid
  • –  föönitamine kahjustab samuti juuskeid, alati tuleks ennem kanda juustele kaitsevahendit, mis kaitseb kuumuse eest (Tricodermi tootevalikus on selleks nt Palsamsprei)
  • –  juuste erinev töötlemine kahjustab juukseid samuti (eriti keemilised töötlemised)HEAD JUHENDID, MIDA PROOVIDA:1. Tervete juuste saamine on üsna lihtne, seda juhul kui on teada, kuidas seda saavutada on võimalik. Õige shampooni ja palsami kasutamine on iseenesestmõistetav.2. Toit. See, mida me sööme mõjutab meie juuste kasvu. Tervsiklik toit meelitab meie keha, aga samuti mõjutab see ka meie juukseid ja peanahka.

3.E On olemas 5 toidurühma, mis aitavad juustel paremini kasvada:

I – toidurühm – rohelised köögiviljad. Spinat ja spargelkapsas on kasulikud,
sest nendes on palju A ja C vitamiine. Need vitamiinid on vajalikud rasu tootmiseks, mis on juuste loomulik töötlemise aine (et juus saaks kasvada, libiseda kenasti juukse kraatrist välja).

II toidurühm – austrid. Nad sisaldavad palju tsinki, mis on tugev anti oksüdant. Kui austrid ei maitse , siis võib need asendada pählite ja täistera toodetega.

III toidurühm – kanamunad.
Munad on parim proteiini allikas, pole vahet kuidas neid valmistada ja süüa. Samuti sisaldavad nad ilutoitu; bitoiini ja vitamiini B-12. Kanamunade as emel võib süüa ka kanaliha.

IV toidurühm – sulelised: nii kana kui kalkun. Nende liha sisaldab ka proteiine aga veel enam onseal rauda, mida on keha väga lihtsalt kätte saab ka omandab.

V toidurühm – lõhe. Mis on tuntud oma omega 3 rasvhappe sisalduse poolest.
See on eriti vajalik just peanaha tervisele. Peanahahal on kalduvus olla liiga kuiv ja selle tagajärjel muutub see väga soomuseliseks ning juuste kasvamiseks ei ole need just kõige paremad tingimused. Omega 3 rasvhapped on siinkohal abiks ja lahenduseks.

Kui toitume õigesti on meil rohkem energiat, parem tuju.
Meie keha tunneb ennast hästi ja meil on ka ilusad juuksed ja korras peanahahk.

Loomulikult ohustab peanahka ja juukseid ka igapäevaselt väline saaste, selle vastu aitavad võidelda trigoloogilised shampoonid, palsamid ja ampullid.
Kombineerides õige toitumise ja õigete toodetega hoolduse tunnevad peanahk ja juuksed ennast hästi ja tulemust ei ole vaja kaua oodata.

Terved juuksed on märgiks tervest organimist. Juuksed ei ole ainult moeasi!